sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Huopamyssy

Ennen-kuvat huovutuksista ovat aina yhtä hauskoja:

Pre-felting

Päässäni oleva säkki on aikoja sitten kudottu, parissa päivässä valmistunut huovutettu myssy Hjertegarnin Limasta (Limasta, ihihii!). Malli on yksinkertainen: aloitetaan kutomalla korvaläpät, lisätään silmukoita niskaan ja otsalle, kudotaan säkki, kavennellaan ja päätellään. Heitetään pyykkikoneeseen ja toivotaan parasta. Ensimmäisen kierroksen jälkeen tämä yksilö vaati hieman märkämuotoilua - päälaen kavennukset olivat muhkuraisia - mutta muotoilun jälkeen myssy olikin liian väljä. Huovutetun myssyn pitää istua päässä tiukasti, inhoan sitä että merituuli puhaltaa piponreunoista sisään. Toinen kierros pyykkikoneessa poisti löysyyden, mutta kutisti pipon liian lyhyeksi. Onneksi on ystäviä, joilla on pienempi pää kuin minulla.

Felted hat

Olen tehnyt samalla mallilla useamman huovutetun pipon eri langoista, Fritidsgarnista, Cascade 220:sta ja Limasta (tirsk!) – kaikki ovat huopuneet nätisti ja helposti. Pyykkikoneella tosin on suuri vaikutus lopputulokseen: vanhan kotimme pienessä koneessa myssyjä sai pyörittää 60° ohjelmassa kolmekin kertaa, nykyisen kodin pyykkituvan järeillä koneilla 40° pesukin meinaa tuottaa barbinpipoja. Kannattaa myös kutoa reilusti liian suurilla puikoilla, jotta neulospinta huopuu nätisti.

Jospa seuraava myssy sitten sopisi omaan päähän.

4 kommenttia:

 1. Jesh, jesh, jesh, jesh! Uusi päivitys itsellänikin vihdoin työn alla olevasta proggiksesta! Mun mössasta taitaa tulla jättiläisen lakki, mutta ainakin puikkopaksuus on mielestäni ihan reilu.

  Lapinita

  VastaaPoista
 2. Thanks for your lovely and inspiring blog! Where can I find the pattern of this fantastic hat?
  Love from the sunny Barcelona
  Laura

  VastaaPoista